Translate

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Το Ρόδο της Ερήμου (Adenium obesum)


 To Adenium obesum είναι ένα είδος του ανθοφόρου κακτοειδους φυτου το οποίο ανήκει στην οικογένεια, Apocynaceae , που είναι εγγενή στις περιοχές του Σαχέλ, νότια της Σαχάρας (από τη Μαυριτανία και τη Σενεγάλη έως το Σουδάν), και τις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ανατολικής και Νότιας Αφρικής και Αραβίας. Κοινά ονόματα περιλαμβάνουν Sabi αστέρι, μεγάλη αντιλόπη της Αφρικής, μακέτα αζαλέα, κρίνο impala της ερήμου και τριαντάφυλλο της ερήμου.

Περιγραφή


Πρόκειται για αειθαλή ή φυλλοβόλο υπό συνθήκες ξηρασίας  χυμώδη θάμνο (το οποίο μπορεί να χάσει επίσης τα φύλλα του κατά τη διάρκεια του ψύχους, ή ανάλογα με το υποείδος ή ποικιλία). Μπορεί να φτάσει τα 1-3 μέτρα ύψος, με παχύκαλους (εξαιρετικά παχύς σε σχέση με το μήκος τους) μίσχους και ένα πρησμένο μπλοκ στη βάση του φυτού. Τα φύλλα είναι τοποθετημένα σπειροειδώς, συγκεντρωμένα προς τις άκρες των βλαστών, απλά με δερματώδη υφή, 5-15 cm στο μήκος και 1-8 cm εύρος. Τα άνθη είναι σωληνωτά, 2-5 εκατοστά σε μήκος, με το εξωτερικό τμήμα 4-6 cm διάμετρο με πέντε πέταλα, που μοιάζουν με εκείνες των άλλων σχετικών γένων όπως της Plumeria και του Nerium . Τα λουλούδια έχουν την τάση να είναι κόκκινα και ροζ, συχνά με ένα υπόλευκο ρουζ προς τα έξω από το λαιμό. 

 

 

 

 

Καλλιέργεια και χρήσεις

Το Adenium obesum είναι ένα δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου και μπονσάι στις εύκρατες περιοχές. Απαιτεί μια ηλιόλουστη θέση και μια ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία το χειμώνα του 10 ° C. Ευδοκιμεί σε καθεστώς ξηρικού ποτίσματος, όπως απαιτείται από τους κάκτους . Τα Α. obesum συνήθως πολλαπλασιάζονται από το σπόρο ή μοσχεύματα βλαστών. Τα πολυάριθμα υβρίδια διαδίδονται κυρίως με εμβόλια πάνω σε υποκείμενο δενδρυλλίου. Αν και τα φυτά που καλλιεργούνται από σπόρο είναι πιο πιθανό να έχουν το πρησμένο μπλοκ σε νεαρή ηλικία, με το χρόνο πολλά  απο τα μοχέυματα που καλλιεργούνται δύσκολα διακρίνονται από αυτά που έχοθν μεγαλώσει από σπόρο.

Αυτό το φυτό έχει κερδίσει το Royal Horticultural Society 's Award of Merit Garden .


Ο τοξικός χυμός των ριζών και των μίσχων του Adenium obesum  χρησιμοποιείται ως δηλητήριο στα βέλοι που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής και ως τοξίνη για τα ψάρια . 





Υποείδη


    Adenium obesum subsp. Obesum ( Μαυριτανία και τη Σενεγάλη για το Σουδάν )
    Adenium obesum subsp. Oleifolium ( Νότια Αφρική , Μποτσουάνα )
    Adenium obesum subsp. Socotranum ( Socotra )
    Adenium obesum subsp. Somalense (Ανατολική Αφρική)
    Adenium obesum subsp. Swazicum (Σουαζιλάνδη, Νότια Αφρική)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου