Translate

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Αμάραντο το Σφαιρικό (Gompherna globosa)







Βασίλειο: Plantae
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα
Ομοταξία:
Τάξη: Caryophyllales
Οικογένεια: Amaranthaceae
Φυλή: -
Γένος: Gompherna
Είδος: Gompherna globosa
Άνθηση: Ιούνιο - Δεκέμβρη (Ζώνη 10)







Χαρακτηριστικά


  ο σφαιρικός Αμάραντος είναι ένα συμπαγές ετήσιο φυτό που αναπτύσσεται συνήθως απο τα 30εκ έως τα 60εκ ύψος ενώ το πλάτος του περιορίζεται στα 30εκ. Τα κοινά του ονόματα περιλαμβάνουν τα Globe Amaranth και Bachelor Button. Τα λουλούδια είναι στην πραγματικότητα  ασήμαντες, μικρές, λευκές έως κίτρινες σάλπιγγες που είναι ορατές μόνο από κοντά. Η καλλωπιστική τους αξία βρίσκεται στα φωτεινά φούξια βράκτια τα οποία είναι τοποθετημένα σφαιροειδός, με χαρτώδη υφή,  που παρέχουν μια πραγματική πανδεσία με άνθιση από το καλοκαίρι εώς τους πρώτους παγετούς . Οι διάφορες ποικιλίες επεκτείνουν το φάσμα των χρωμάτων των κεφαλών τα οποία περιλαμβάνουν κόκκινο, ροζ, μοβ, λιλά, μοβ και λευκό. Το συγκεκριμένο φυτό μας παρέχει επίσης μακράς διαρκείας φρέσκα κομμένα άνθη για τα εκάστοτε βάζα μας, όπως επίσης και εξαιρετικά αποξηραμένα λουλούδια  που διατηρούν το χρώμα τους πολύ καλά. Τα φύλλα του είναι επιμήκη ελλειπτικά και πράσινα που φτάνουν έως το μήκος των 4εκ.




Καλλιέργεια 


  Το συγκεκριμένο είδος αμάραντου είναι ετήσιο. Αναπτύσσεται εύκολα  σε μέτρια, καλά στραγγιζόμενα εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις. Αν και τα ώριμα φυτά παρουσιάζουν καλή αντοχή στην ξηρασία, τα φυτά μεγαλώνουν καλύτερα όταν λαμβάνουν τακτική υγρασία καθ 'όλη την καλλιεργητική περίοδο. Έχει εξαιρετικά καλή ανοχή στην θερμότητα που τα καθιστά κατάλληλο για την Νότια Ελλάδα αλλά καθώς το φυτό χαρακτηρίζεται και για την καλή του αντοχή έως και τις ζώνη 2 είναι κατάλληλο και για πολύ ψυχρότερα κλίματα. 



Χρήσεις


  Στο Τρίνινταντ τα άνθη βράζονται να δημιουργήσουν ένα τσάι (με την προσθήκη σόδας) το οποίο χρησιμοποιείται, στα μωρά προκειμένου να αποβάλουν τα αέρια του στομάχου ευκολότερα,  στην ολιγουρία , στο βήχα και στο διαβήτη.
Στη Χαβάη , είναι κοινώς χρήσιμο σε μακροχρόνια leis (τα στεφάνια που φορούν στο λαιμό οι Χαβaνέζες και το οποίο δίνουν στους επισκέπτες όταν προτοεπισκέπτονται τα Νησιά) δεδομένου ότι διατηρεί το σχήμα και το χρώμα του και μετά την ξήρανση.
Αυτό το λουλούδι χρησιμοποιείται για να κάνει ένα στεφάνι για την Ημέρα της Αδελφού στο Νεπάλ . Το στεφάνι έχει τεθεί γύρω από το λαιμό του αδελφού από την αδελφή τους για προστασία.






Χρήσεις Κήπου


  Το συγκεκριμένο ανθοφόρο είναι κατάλληλο για την δημιουργία συνόρων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βραχόκηπους, κήπους από τους οποίους κόβουμε λουλούδια για να τοποθετήσουμε στα βάζα μας και σε ετήσια παρτέρια. Επίσης χρησιμεύει ως διαμορφωτής σχημάτων προκειμένου να δώσουμε μορφη σε όποιο γραμμικο ή ελέυθερο σχήμα θέλουμε. Είναι όμως κατάλληλο και για γλάστρες στις οποίες δημιουργεί μια πολύ ωραία μπαλοειδή ταξιανθία η οποία μπορεί να δώσει χρώμα σε όποια γωνία εμείς διαλέξουμε. Δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από κάποιο έντομο ή ασθένεια. Τα ψηλότερα φυτά μπορεί να χρειαστούν υποστήριξη. Το Ωίδιο μπορεί να επιτεθεί κατά της ξηρές περιόδους σε στρεσαρισμένα φυτά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου