Translate

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Λευκάνθεμο το Μέγιστο (Leucanthemum maximum) και Μαργαρίτα Sashta (Chrysanthemum maximum)






  Το Λευκάνθεμο το μέγιστο είναι ένα ανθοφόρο φυτό της οικογένειας Aster το οποίο είναι γνωστό και ως max χρυσάνθεμο . Είναι εγγενές φυτό στην Γαλλία και την Ισπανία , αλλά μπορεί να βρεθεί ως άγριο ​​και σε άλλα μέρη του κόσμου ως ένα εισαγόμενο είδος ή έχοντας διαφύγει από κάποιο κήπο . Είναι μια ριζωματώδεις πολυετής πόα η οποία φτάνει τα 30 έως 70 εκατοστά ύψος με πολλά μεγάλα οδοντωτά φύλλα γύρω από τη βάση του βλαστού πάνω στο φτερωτό μίσχο . Υπάρχουν μικρότερα λόγχο-διαμορφωμένα φύλλα εναλλάξ τοποθετημένα κατά μήκος του στελέχους. Η ταξιανθία είναι γενικά μια μεγάλη, με μονό κεφαλωτό λουλούδι που μπορεί να υπερβαίνει τα 8 εκατοστά σε διάμετρο. Το άνθος περιβάλεται απο 20 με 30 λευκά ακτινωτά ανθύλλια γύρω από ένα κέντρο πολλών πυκνά συσκευασμένα κίτρινο ανθυλλίων σε διάταξη δίσκου.
 


Η αλλιώς επονομαζόμενη και Shasta μαργαρίτα είναι μια δημιουργία του φυτοκαλλιέργιτη Luther Burbank, ο οποίος για 15 χρόνια διασταυρώνει άγρια ​​είδη χρυσάνθεμων από διάφορα μέρη του κόσμου για να παράγουν αυτό το σύγχρονο στυλοβάτης του πολυετή κήπου. ένα από τα είδη που χρησιμοποίησε στις διασταυρώσεις του ήταν και το συγκεκριμένο άγριο Λαυκάνθεμο. Οι Sashta μαργαρίτες κυμαίνονται σε ύψος από 1 έως 3 μέτρα ύψος και θα ανθίσει κάποια στιγμή από τα μέσα του καλοκαιριού έως και τα μέσα φθινοπώρου. To συνώνυμο βοτανικό της όνομα είναι Leucanthemum superbum x και ενώ παλαιότερα κατατάσσονταν στο γένος Chrysanthemum (Chrysanthemum maximum), οι μαργαρίτες μεταφέρθηκαν στο δικό του γένους, το Leucanthemum, επειδή στερούνται μερικά χαρακτηριστικά της αληθινής χρυσάνθεμα. Είναι λουλούδι το οποίο προσελκύει εύκολα μέλισσες, πουλιά και πεταλούδες.

  Οι μαργαρίτες Shasta χαρακτηρίζονται από μια ξεχωριστή μυρωδιά που ορισμένοι βρίσκουν δυσάρεστη, γεγονός που τις καθιστά ασυνήθιστες, ανάμεσα σε άλλα λουλούδια.     Ορισμένα μέλη του γένους θεωρούνται επιβλαβή ζιζάνια , αλλά η Shasta μαργαρίτα παραμένει ένα από τα αγαπημένα φυτά για τον κήπο και για εδαφοκάλυψη. Αρέσκεστε σε κλιματικές συνθήκες των ζωνών 4-10 καλά στις ζώνες 4-10 και σε δυνατόπλήρη ήλιο. Χρειάζονται ένα έδαφος που έχει εμπλουτιστεί με οργανικά υλικά και χρειαστεί άφθονο πότισμα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και καλή αποστράγγιση, ενώ το χειμώνα πέφτει σε νάρκη. Φυτεύουμε σε αποστάσεις 20 έως 25 εκατοστά.
   
  
Η αναπαραγωγή τους γίνεται είτε με σπόρο, είτε με διαχωρισμό του ριζικού συστήματος. Αναπτύσσεται καλά σε εδάφη με PH από 6.1 (ελαφρώς όξινα) έως και 7.8 (ελαφρώς 
αλκαλικά)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου