Translate

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Κινόα (Chenopodium quinoa)


 Quinoa, ισπανικά : quinua , από Quechua : kinwa ), ένα είδος goosefoot ( Chenopodium ), είναι ένα είδος θάμνου οποίος καλλιεργείτε κυρίως για τους βρώσιμους του σπόρους . Είναι ένα ψευδοδημιτριακό, διότι δεν είναι ένα μέλος της οικογένειας της χλόης . Ως χηνοπόδι, το quinoa είναι στενά συνδεδεμένο με είδη, όπως τα τεύτλα , το σπανάκι , και τα tumbleweeds





  Quinoa (το όνομα προέρχεται από την ισπανική ορθογραφία των Κέτσουα στην οποία λέγετε kinwa ή περιστασιακά "Qin-wah") προέρχεται από την περιοχή των  Άνδεων του Εκουαδόρ , τη Βολιβία , την Κολομβία και το Περού , όπου επιτυχημένα εισήλθαν στην οικία των ανθρώπων 3.000 έως 4.000 χρόνια πριν, με σκοπό την κατανάλωση από τον άνθρωπο , αν και αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν χρήση του εξω-οικιακά και χρήση του στην ποιμενική κτηνοτροφία περίπου 5.200 έως 7.000 χρόνια πριν.






 Παρόμοια είδη Chenopodium, όπως το 'pitseed goosefoot' ( Chenopodium berlandieri ) και το 'chicken fat' ( Chenopodium album ), αναπτύχθηκαν και εισήχθησαν στις οικίες στη Βόρεια Αμερική ως μέρος του Ανατολικού Αγροτικού συμπλέγματος πριν ο αραβόσιτος γίνει δημοφιλής. Το Chenopodium album, το οποίο έχει μια ευρέως διαδεδομένη διανομή στο Βόρειο Ημισφαίριο , παράγει σπόρους και τα βρώσιμα χόρτα σαν το quinoa, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.



 Το Quinoa είναι ένα δικοτυλήδονο , ετήσιο φυτό συνήθως με περίπου 1-2 μέτρα ύψος. Διαθέτει ευρεία, γενικά εφηβικά, λείο (σπάνια) και λοβωτά φύλλα τα οποία είναι συνήθως τοποθετημένα εναλλάξ. Το ξυλώδες κεντρικό στέλεχος είναι διακλαδισμένο ή μη διακλαδισμένο, ανάλογα με την ποικιλία και μπορεί να είναι πράσινο, κόκκινο ή μοβ. Οι ανθήλες προκύπτουν είτε από την κορυφή του φυτού ή από μασχάλες επί του στελέχους. Οι ανθήλες έχουν έναν κεντρικό άξονα από το οποίο προκύπτει δευτερεύονονας είτε με λουλούδια (amaranthiform), ή φέρουν ένα τριτοβάθμιο άξονα που στον οποίο φέρουν τα λουλούδια (glomeruliform). Τα λουλούδια έχουν ένα απλό περιάνθιο και γενικά είναι διγάμη και αυτό-γονιμοποιούμενα. Οι καρποί είναι περίπου 2 mm σε διάμετρο και από διάφορα χρώματα - από λευκό σε κόκκινο ή μαύρο, ανάλογα με την ποικιλία.

  Η θρεπτική σύνθεση είναι πολύ καλή σε σχέση με τα κοινά δημητριακά. Οι σπόροι του Κινόα περιέχουν ουσιώδη αμινοξέα όπως η λυσίνη και καλές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και σιδήρου. Μετά τη συγκομιδή, οι κόκκοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία για την απομάκρυνση της επικάλυψης που περιέχει τις πικρής γεύσεως σαπωνίνες . Το Κινοα γενικά μαγειρεύετε με τον ίδιο τρόπο όπως το ρύζι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα πιάτων. Τα φύλλα Επίσης τρώγεται ως φυλλώδες λαχανικό , σαν αμάραντος , αλλά η εμπορική διαθεσιμότητα των χόρτων quinoa είναι περιορισμένη.



  Tο κινόα προσφέρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, είναι γεμάτο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο και έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, μεταξύ 14-16%, (όταν εξαιρέσουμε το νερό που περιέχει). Επιπλέον, περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδιά.






  Το φυτό ευδοκιμεί εύκολα στις ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες καθώς είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και την αλατότητα και εκτός από ένα σκάλισμα στα πρώτα στάδια δεν χρειάζεται άλλη φροντίδα για να αποφύγει τα αγριόχορτα. Το φυτό εκκρίνει κάποιες ουσίες κοντά στη ρίζα που εμποδίζουν την ανάπτυξη ζιζανίων. Το Κινόα εξυγιαίνει το έδαφος από τα νιτρικά καθώς διαθέτει βαθύ ριζικό σύστημα που τα απορροφά πριν φτάσουν στα υπόγεια νερά. Φυτεύεται τον Απρίλιο και η συγκομιδή γίνεται τον Αύγουστο. Η απόδοση είναι 200 κιλά το στρέμμα. Υπολογίζοντας ως τιμή τα 3 – 4 ευρώ το κιλό (αυτή τη στιγμή η τιμή εισαγωγής στην Ευρώπη είναι 10 – 12 ευρώ το κιλό ) το εισόδημα για τον παραγωγό θα είναι περίπου 600 ευρώ το στρέμμα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου